Головна » 2017 » Жовтень » 27 » Астро-фізичний зорепад у технічному ліцеї
23:46
Астро-фізичний зорепад у технічному ліцеї
20 жовтня в День народження технічного ліцею та в 110 річницю з Дня заснування славетного закладу освіти міста педагогічний та учнівський колективи ліцею приймали у своїх стінах учасників міського семінару-практикуму вчителів фізики та астрономії загальноосвітніх навчальних закладів.
Згідно річного плану роботи департаменту з гуманітарних питань Кам`янської міської ради вчителі фізики та астрономії під час семінару-практикуму розглядали актуальні питання сучасної освіти: «Створення умов для розвитку інтелектуальних здібностей учнів при вивченні фізики та астрономії». Методист методичного кабінету департаменту з гуманітарних питань Наталія Володимирівна Луніченко під час відкриття привітала усіх учасників семінару й доповіла про особливості роботи вчителів фізико-математичних дисциплін в умовах розбудови Нової української школи. Досвідом роботи з питання створення умов для роботи з обдарованими учнями поділився директор КЗ «Технічний ліцей», доктор педагогічних наук, Микола Олексійович Наказний під час презентації навчального закладу «Ліцей в режимі постійного розвитку, результативності й самовдосконалення». Також у теоретичній частині семінару заступником директора з науково-методичної роботи Яною Петрівною Жучек було представлено науково-методичне портфоліо кафедри вчителів фізики та інформатики технічного ліцею.

Практичний блок семінару-практикуму був насичений різноманітними заходами, на яких вчителі фізики та астрономії технічного ліцею демонстрували колегам найцікавіші форми, методи, прийоми у навчанні астрономії у загальноосвітньому закладі освіти. Так, вчитель-методист Наталія Петрівна Мірошник запросила присутніх на урок до 11 класу за темою: «Методи та засоби астрономічних досліджень». Запропонований урок виявився інформативним, насиченим, методично обґрунтованим й до того ж змістовним й цікавим і учням, і запрошеним колегам.

Майстер-клас з використання інформаційних технологій та інтернет-ресурсів під час вивчення астрономії представили вчитель фізики та астрономії, вчитель-методист Іван Вікторович Лук`янов та вчитель інформатики, вчитель-методист Наталія Василівна Будіна. Разом з учнями-тьютерами презентували присутнім віртуальну астрономічну обсерваторію на платформі офіційного сайту технічного ліцею «Крок за кроком до зірок», консультували з питань використання посібників, сайтів, інформ-джерел, навчали практичним вмінням та навичкам.

Позакласна робота з фізики та астрономії була презентована вчителем-спеціалістом Наталією Олександрівною Кугай у вигляді «Дайджест-журналу». Гортаючи сторінки віртуального журналу, присутні дізналися про чисельні проекти, над якими працюють вчителі та ліцеїсти в позаурочний час: робота в літній астрономічній школі, проведення декади фізики, відкриття сонячного годинника, науково-дослідні проекти та багато іншого.

У студії партнерського навчання молоді фахівці технічного ліцею навчали й навчались самі, обмінювались думками, актуальними проблемами у викладанні, конструювали проблемно-пошукові завдання для розв`язку. Вчитель фізики Валентина Володимирівна Люлька провела практичне заняття за темою: «Рухома зоряна карта – це просто». Міжпредметні зв’язки геометрії з астрономією демонструвала у студії партнерського навчання разом з дев`ятикласниками вчитель математики Оксана Вікторівна Рєзнік під час уроку з розв’язування прикладних задач «Геометрія у космосі».

Методичними ремарками завершувався кожний представлений блок семінару-практикуму, під час якого учасники мали змогу обмінятися думками, поставити актуальні запитання, поділитися враженнями від побаченого. Методичний супровід кожного представленого заходу забезпечили заступник директора з навчально-виховної роботи Світлана Валентинівна Тимченко та заступник директора з методичної роботи Маргарита Олександрівна Островська.

На святкове продовження семінару у приміщенні академічного музично-драматичного театру імені Лесі Українки присутніх запросили заступник директора з виховної роботи Валентина Василівна Рєзнік та педагог-організатор Маргарита Тимошенко. Феєрична програма до Дня народження ліцею «Ліцей – це космос», підготовлена учнями та педагогами закладу, стала яскравим завершенням міського семінару-практикуму.

Під час підведення підсумків семінару-практикуму вчителями фізики та астрономії ЗНЗ міста було відзначено копітку командну роботу технічного ліцею, партнерство у навчанні, системність, творчість та позитивну атмосферу, яка неодмінно впливає на результативність.
Директор технічного ліцею Микола Олексійович побажав усім присутнім творчих успіхів та професійних досягнень. Методист методичного кабінету при ДзГП Наталія Володимирівна Луніченко в свою чергу подякувала усім присутнім за продуктивну роботу й закликала вчителів фізики та астрономії до подальшої співпраці.
Переглядів: 407 | Додав: SEP | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar