Головна » 2017 » Грудень » 4 » Демократія зі шкільної парти
12:02
Демократія зі шкільної парти

З вересня 2016 року НВК № 24 (директор Котенко Т.Г.) та СЗШ № 4 ім. А. Макаренка (директор Клімова Н.А.) є учасниками українсько-швейцарського проекту: «Розвиток громадянських компетентностей в умовах загальноосвітньої школи». Мета експерименту полягає у створенні середовища, у якому пріоритетними є права людини, гендерна рівність, посилення національної дискусії щодо демократичного громадянства.

В рамках функціонування даного  проекту до нашого міста  завітали директори із шкіл Івано-Франківської області. Метою зустрічі був обмін досвідом та ознайомлення з напрямами діяльності навчально – виховних закладів нашого міста відповідно до Концепції Нової української школи.

В програмі перебування колег із Івано – Франківщини  відбулося відвідування Центру «Сузір’я» (директор Кутецька І.Г.), гості були вражені глибиною та формами психолого – педагогічної підтримки дітей, батьків та педагогів. Досить змістовною була екскурсія до музею історії міста (директор Буланова Н.М.).

Завершення ділової поїздки відбулося у НВК № 24, де директор школи презентувала свій заклад в межах експериментального проекту:  протягом року директор, заступник директора з навчально-виховної роботи, педагог-організатор, керівник проекту, голова батьківського комітету відвідали тематичні курси на базі ДОІППО, захистили роботи та отримали сертифікати,  також взяли участь у роботі  міжнародної науково-практичної конференції «Розвиток громадянських компетентностей в Україні». У закладі проведено цикл уроків, виховних заходів з елементами демократії ( підготовлено тематичну виставку). Проведено міський семінар-практикум для вчителів мистецтва, під час якого відбувся тренінг з даних питань. Оформлено стенд, заведено книгу зворотнього зв’язку «Від діалогу до партнерства», відкрито скриньку довіри, тощо.

Під час свого виступу перед гостями директор Котенко Т.Г. зауважила: «Наш заклад розуміє, що  демократизація необхідна,  так як оптимально  розподілені обов’язки між вчителями, батьками та учнями дають позитивний ефект. Але універсального рецепту, як правильно організувати роботу навчального закладу на демократичних засадах немає. Ми працюємо, шукаємо власні шляхи, робимо помилки та виправляємо їх. У нас є і бажання, і мотивація – тож ми досягнемо успіху».

Директори Івано-Франківщини були  приємно вражені теплою зустріччю, гарною атмосферою та тим обсягом роботи, який вже виконаний у закладах освіти нашого міста  для побудови демократії та виховання справжнього громадянина України.
Переглядів: 367 | Додав: SEP | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar