Головна » 2018 » Лютий » 14 » Формуємо ключові компетентності засобами географічної освіти
13:27
Формуємо ключові компетентності засобами географічної освіти

Згідно з планами роботи департаменту з гуманітарних питань міської ради, міського методичного кабінету та ММО вчителів географії 13 лютого  на базі НВО-ліцею НІТ відбувся семінар вчителів географії та економіки  навчальних закладів міста за темою: «Формування ключових компетентностей учнів на уроках географії в умовах реалізації Концепції нової української школи».

Завідуюча методичним кабінетом департаменту з гуманітарних питань Ващенко Валентина Андріївна розпочала роботу семінару виступом на тему «Пріоритетні напрямки діяльності вчителів географії та економіки в умовах оновлення змісту освіти». У своєму виступі Ващенко В.А.   зазначила, що Закон про освіту вимагає від педагогів осмислення нової філософії освіти, усвідомлення необхідності впровадження компетентнісної моделі навчання. Директор НВО-ліцею НІТ Сбоєва Людмила Іванівна ознайомила гостей з організаційною та управлінською структурою інноваційного навчального закладу НВО-ліцею НІТ.

В теоретичному блоці семінару заступник директора з навчально-виховної роботи Сємілєтова Алла Володимирівна доповіла про науково-методичні засади впровадження компетентнісного навчання в світлі реалізації положень Концепції нової української школи. Заступник директора з науково-методичної роботи Бондаренко Олена Олександрівна повідомила присутнім про науково-дослідницьку діяльність вчителів природничих дисциплін  з реалізації завдань обласного експерименту «Інтегрування змісту випереджаючої освіти для сталого розвитку у навчально-виховний процес». Учитель географії Фомічова Тетяна Євгенівна презентувала портфоліо вчителя географії та ознайомила зі структурою та змістовним наповненням нормативно-методичного забезпечення кабінету географії та економіки.

В практичному блоці учасники семінару відвідали інтегровані уроки, в ході яких ознайомились з системою роботи по формуванню ключових і предметних компетентностей.  Інтегрований урок з географії та математики у 7 класі за темою «Клімат Північної Америки»  провели Фомічова Тетяна Євгенівна, вчитель географії, та Біленко  Алла Іванівна, вчитель математики.  Інтегрований уроку з географії та історії у  10 класі на тему «Японське економічне диво» Тетяна Євгенівна провела разом з учителем історії, кандидатом історичних наук Лєбєдєвою Ганною Олександрівною.

Вчитель інформатики Луньова Юлія Олексіївна та інженер-програміст Смородська Елеонора Петрівна провели майстер-клас «Розв’язування задач з географії», в ході якого педагоги оволодівали прийомами використання IT-технологій для формування ключових компетентностей на уроках географії.  В ході тренінгу заняття «Аналіз уроку за критеріями компетентнісного навчання» педагоги аналізували компетентнісний потенціал предмета географія, вивчали порівняльні характеристики традиційного і компетентнісного підходу в освіті, робили аналіз відвіданих уроків за критеріями компетентнісного навчання.  

Учасники семінару відвідали театр-студію «10 квартал», де було продовжено обговорення шляхів розвитку соціально-громадянської компетентності засобами мистецтва. Гості відвідали виставку творів учасників студії образотворчого мистецтва «Пікассо» та переглянули виставу «Що таке щастя».

Підводячи підсумки семінару, педагоги обговорили шляхи створення компетентнісно-орієнтованого освітнього середовища, відзначили результативність роботи колективу НВО з реалізації Концепції нової української школи та висловили подяку адміністрації та педагогам НВО-ліцею НІТ за проведення семінару на високому науково-методичному рівні.

Фото

Скачати матеріали семінару

Переглядів: 475 | Додав: SEP | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar