Головна » 2018 » Травень » 2 » «Формування ключових компетентностей при викладанні біології в контексті Концепції Нової української школи»
17:45
«Формування ключових компетентностей при викладанні біології в контексті Концепції Нової української школи»

Відповідно до річного плану роботи департаменту з гуманітарних питань Кам'янської міської ради  26.04.2018 року на базі  комунального закладу «Спеціалізована школа  з поглибленим вивченням іноземних мов І ступеня – колегіум № 16» Кам'янської міської ради (директор Буй В.В.) відбувся  міський  семінар-практикум для вчителів біології  загальноосвітніх закладів міста «Формування ключових компетентностей  при викладанні біології в контексті Концепції Нової української школи». 

Семінар відкрила методист методичного кабінету департаменту з гуманітарних питань Кам'янської міської ради Чобанян С.О., яка зупинилася на важливих  питаннях та проблемах  біолого-екологічної  освіти в місті та окреслила основні напрямками формування компетентностей  в учнів на уроках біології та природничих наук в аспекті Концепції «Нова українська школа».

Директор колегіуму  Буй В.В. презентувала  заклад, розповіла про досягнення та успіхи педколективу та учнів. Заступник директора з навчально-виховної роботи  Маханько О.С. розповіла, яким чином в колегіумі побудована робота з питання запровадження елементів STEM освіти  в природничі дисципліни на основі міжпредметних зв’язків та інтегрованих курсів, нагадала основні ключові компетентності, які необхідно формувати в учнів засобами розвитку критичного мислення.

Практичний блок був представлений фрагментами  уроків з інтегрованого курсу «Природничі науки»  (в редакції авторського колективу  І. Дьоміної, В.Задоянного, С. Костика).  На уроці в 10-Б класі  «Суміші і розчини в житті людини» (вчитель Лаврова Олена Віталіївна, спеціаліст  вищої категорії, старший вчитель) учні, застосовуючи знання з хімії, фізики, біології, медицини, характеризували властивості крові та меду, проводили дослідження цих сумішей, робили висновки, надавали поради щодо їх практичного використання.

На уроці в 10-А класі  з інтегрованого курсу на тему «Водні ресурси України» (вчитель Іванова Світлана Петрівна, спеціаліст вищої категорії,  «старший учитель») учні показали знання географічних, біологічних, фізичних та хімічних понять, демонструючи вільне володіння англійською мовою. Виконуючи практичну роботу, учні розробили власні проекти щодо покращення ситуації забезпечення  водними ресурсами в Україні.

Вчителі біології стали учасниками  майстер-класів: створювали ментальні карти та персональні сайти.   На майстер-класі  з розвитку критичного мислення в учнів засобами інноваційних технологій на уроках біології було представлено технологію «Шість капелюхів», метод Шерлока Холмса. 

На майстер-класі «Використання елементів STEM освіти на уроках природничих дисциплін» учасники семінару дізналися як практично, за допомогою яких методів, технологій, демонструвати  елементи STEM освіти.

Закінчився семінар-практикум  біологічним калейдоскопом, де  вчителі були учасниками, демонструючи знання з предмету, свою творчість і креативність.
Переглядів: 360 | Додав: SEP | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar