Головна » 2016 » Грудень » 15 » Наукова школа для українських викладачів фізики у Швейцарії
11:51
Наукова школа для українських викладачів фізики у Швейцарії
З 4 по 10 грудня 2016 року в столиці Швейцарії у м. Женева Національний центр «Мала академія наук України» спільно з Європейською організацією ядерних досліджень СЕRN провели IV Наукову школу з фізики для педагогічних працівників України на базі швейцарського наукового центру CERN.

Згідно наказу Міністерства освіти і науки України від 25.12.2015 № 1360 «Про затвердження Плану всеукраїнських і міжнародних організаційно-масових заходів з дітьми та учнівською молоддю на 2016 рік» була сформована українська делегація, до складу якої увійшли кращі представники вищої та загальноосвітньої шкіл України.

Департамент з гуманітарних питань Кам’янської міської ради  для участі в цій міжнародній школі запропонував кандидатуру Бондарь Наталії Петрівни, вчителя фізики та астрономії НВК №36.

Бондарь Н.П. закінчила Дніпродзержинський державний технічний університет за спеціальністю «Фізика твердого тіла» та аспірантуру в Запорізькому національному університеті за спеціальністю «Фізика металів». На разі є шкільним керівником наукового товариства «Промінь», міським координатором міжнародного природничого інтерактивного конкурсу «Колосок». Для багатьох учнів своєї школи є науковим керівником та консультантом у написанні конкурсних робіт в Малій академії наук. Творча, активна, з постійним прагненням до самовдосконалення та самоосвіти.
При відборі кандидатур до української делегації в якості конкурсної методичної розробки запропонувала навчально-дослідницьку роботу експериментального характеру на тему: «Дослідження мікрооб’єктів за допомогою мікроскопів».

Свою участь у науковій школі з фізики на базі CERN мотивувала наступними словами: «Фізика – наука експериментальна, тому для вчителя фізики експеримент є не тільки методом навчання, але й найважливішим інструментом для формування в свідомості учня цілісної картини світу. А це неможливо без врахування нових досягнень сучасної науки. Тому для мене участь у Науковій школі на базі Європейської організації ядерних досліджень CERN – це можливість вдосконалення своїх професійних навичок, підвищення компетентності в питаннях сучасних досліджень фізики.

Кожен учитель повинен постійно працювати над самовдосконаленням, займатися самоосвітою та пам’ятати, що кожна справа вимагає працелюбності та самовідданості. А  це і є складові формули успіху».

Відбір педагогічних працівників до участі у науковій школі здійснювався Національним центром «Мала академія наук України» відповідно до наступних критеріїв: педагоги повинні брати участь у діяльності Малої академії наук України, володіти англійською мовою на рівні вищому за середній та надіслати в електронному вигляді одну власну методичну розробку навчально-дослідницького характеру.

В українську делегацію увійшли 30 педагогів та викладачів з різних регіонів України та  троє співробітників НЦ МАН України. Приємно, що двоє з представників України на стажуванні в Європейській організації ядерних досліджень СЕRN були наші земляки: Орлянський Олег Юрійович – доцент кафедри теоретичної фізики ДНУ ім.О.Гончара м.Дніпро та Бондарь Наталія Петрівна – учитель фізики та астрономії НВК №36 м.Кам’янського.

В програмі перебування в Швейцарії було передбачено ознайомлення з перспективними напрямами наукових досліджень у галузі фізики високих енергій; відвідування сучасних наукових центрів та експериментальних лабораторій Європейського центру ядерних досліджень; участь у лекційних і практичних заняттях під керівництвом провідних науковців CERN. Окрім насиченої наукової діяльності на представників з України чекала пізнавальна культурна програма - квест «Подорож по Женеві в пошуках скарбів», який дозволив за один вечір ознайомитися з головними пам’ятками столиці Швейцарії та екскурсія до головного офісу ООН.

По закінченні стажування в Європейській організації ядерних досліджень СЕRN всі учасники наукової школи отримали сертифікати та пам’ятні подарунки.

Своїми враженнями та досвідом роботи в науковій школі з фізики для педагогічних працівників України на базі швейцарського наукового центру CERN Бондарь Н.П. поділиться на засіданні міського методичного об’єднання вчителів фізики та астрономії загальноосвітніх навчальних закладів міста.
Переглядів: 416 | Додав: SEP | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar