Головна » 2019 » Лютий » 22 » Реалізація компетентнісного потенціалу суспільствознавчих дисциплін
11:05
Реалізація компетентнісного потенціалу суспільствознавчих дисциплін

20 лютого 2019 року згідно з річним планом департаменту з гуманітарних питань міської ради та з ініціативи завідувача методичним кабінетом ДзГП Валентини Андріївни Ващенко був проведений міський семінар-практикум для вчителів суспільствознавчих дисциплін закладів освіти м. Кам'янського на базі КЗ "НВО-ліцей НІТ" (директор Л.І. Сбоєва) за темою "Формування ключових компетентностей учнів на уроках суспільствознавчих дисциплін в умовах реалізації Концепції нової української школи".

Відкрила семінар В.А. Ващенко доповіддю про пріоритетні напрямки діяльності вчителів історії в умовах реформування системи освіти.

Теоретичний блок семінару був присвячений питанням реалізації компетентнісного потенціалу суспільствознавчих дисциплін в освітньому процесі НВО-ліцею НІТ. Заступник директора з науково-методичної роботи О.О. Бондаренко доповіла про результати методичної роботи учителів історії щодо впровадження компетентнісного підходу, описала основні складові технології проектування компетентнісного уроку, охарактеризувала форми й методи реалізації компетентнісного навчання, що обрали вчителі історії НВО-ліцею НІТ. Вчитель історії К.В.Познанська, кандидат історичних наук, доцент кафедри соціології ДДТУ запропонувала методику розвитку соціальних та громадянських компетентностей при вивченні курсу «Громадянська освіта». Завідувач методичним кабінетом при ДзГП, вчитель-методист, вчитель історії НВО-ліцею НІТ  В.А.Ващенко розповіла про наповнення портфоліо досягнень вчителя історії в міжатестаційний період.

На думку вчителів історії, практичний блок семінару був дуже цікавим, креативним і насиченим. В ході  майстер-класу «Розробка компетентнісно-зорієнтованих завдань з історії» вчитель історії, кандидат історичних наук Г.О.Лебедєва ознайомила присутніх з принципами конструювання компетентнісно-орієнтованих завдань; майстер-клас «Технології формування критичного мислення на уроках історії» А.В.Горб  присвятила виконанню інтерактивних вправ на матеріалі з курсу історії України, спрямованих на розвиток критичного мислення.

Майстер-класи  «Створення інформаційного забезпечення дистанційної освіти», «Створення електронного підручника як засобу розвитку ключових компетентностей», які провели вчителі інформатики Ю.О.Луньова, О.О.Бондаренко, Е.П.Смородська були присвячені  технологіям розробки мережевих курсві та  електронних підручників як засобів компетентнісного навчання. Практичне заняття "Система підготовки учнів до проходження ЗНО з історії України" (вчитель Г.О. Лебедєва) пройшло у формі  "круглого столу", де  вчителі ділилися досвідом, наробками, ефективними прийомами узагальнення та систематизації вивченого матеріалу.

Учасники семінару відвідали театр-студію «10 квартал», де було продовжено обговорення шляхів розвитку соціально-громадянської компетентності засобами мистецтва. Гості відвідали виставку «Козацька слава нашого краю» творів учасників студії образотворчого мистецтва «Пікассо» та переглянули дитячу виставу.

Підводячи підсумки семінару, педагоги обговорили шляхи створення компетентнісно-орієнтованого освітнього середовища, відзначили результативність роботи колективу НВО з реалізації Концепції нової української школи та висловили подяку адміністрації та педагогам НВО-ліцею НІТ за проведення семінару на високому науково-методичному рівні.

Фото

Скачати матеріали семінару

Переглядів: 281 | Додав: SEP | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar