Головна » 2017 » Березень » 14 » В закладах дошкільної освіти міста проведено Шевченківські дні
08:31
В закладах дошкільної освіти міста проведено Шевченківські дні

Тарас Григорович Шевченко залишив нам свої неоціненні духовні надбання — твори і світлу добру пам'ять про себе. Він пробуджував любов до своєї Батьківщини, кликав сильних на подвиги, вселяв у слабких надію і віру. Ми повинні завжди пам'ятати про генія українського народу. Метою проведення щорічних Шевченківських днів в закладах дошкільної освіти є розширення знань дошкільників про життєвий шлях та творчу спадщину Великого Кобзаря, виховання почуття пошани та гордості за славетного сина українського народу.

У період підготовки до Шевченківських днів для педагогів було проведено:

  • семінар для вихователів «Всесвітній день письменника» в ДНЗ  №6 «Бджілка»;
  • оформлення тематичних виставок у методичних кабінетах «Т.Г. Шевченко-великий син українського народу».
  • консультації для вихователів на тему «Знайомство дітей з творчістю Великого Кобзаря».

Департаментом з гуманітарних питань підготовлено презентаційні матеріали та рекомендації для роботи з дітьми (розміщено на сайті методичного кабінету).

Для залучення батьків до співпраці інформацію про заходи, заплановані у Шевченківські дні, було розміщено у батьківських вітальнях.

9-10 березня у Шевченківські дні у дошкільних закладах із дітьми молодшого, середнього та старшого віку проведено бесіди та заняття на тему «Т.Г.Шевченко – великий поет України», театралізовані заняття «Зацвіла в долині...» метою яких було розширення та закріплення знань про життя та творчість поета.

Шевченківські читання в бібліотеці – один з таких традиційних заходів. Вже не вперше вихованці ДНЗ №23 «Дзвіночок» (зав. Рутковська Т.В.) у день народження Кобзаря відвідують дитячу  бібліотеку,  адже дітям старшого віку цікаво знайомитися з незвичною атмосферою книжкового дому. Бібліотекар Гончар Тетяна Миколаївна доступно і цікаво доносила до маленьких відвідувачів красу і поетичність Тарасових творів. Нетрадиційні заняття в бібліотеці – ще одне зернятко, яке проростаючи, дасть багатий врожай людяності та духовності.

Вихователі ДНЗ №2 «Веснянка» (зав. Блажеєва Н.О.) провели з дітьми літературні читання та слухання пісень за творами Т.Г. Шевченка «Слава Шевченка – слава України».

Діти старшого віку ЛДНЗ-ЦРД №27 «Орлятко» (зав. Мартинюк Н.В.) разом із вихователями побували на віртуальних екскурсіях за темою «Ім’я Т.Г. Шевченка на карті міста та країни», на яких дошкільники ознайомилися з місцями, названими на честь Великого Кобзаря. А ДНЗ №15 «Світоч» (зав. Стеблина Т.Б.) організували спільно з батьками екскурсію до пам’ятника Т. Г. Шевченка «До Шевченка ми підемо, квіти ніжно покладемо».

Також в рамках Шевченківських днів у дошкільних закладах були організовані виставки дитячих малюнків на тему «Діти про творчість Шевченка». На виставках були представлені роботи дітей середнього та старшого віку.

ДНЗ №14 «Берізка» (зав.Губенко Т.О.) запросив до себе на гостини колег-педагогів закладів дошкільної освіти на літературно-музичне свято «Садок вишневий коло хати… », на якому педагоги декламували вірші Т.Г. Шевченка, слухали музичні композиції за його творами, презентували виставку вишиванок, сувенірів, поробок «Перед любов’ю голову  схиляю».  Завершились Шевченківські дні розвагою для дітей середнього та старшого віку «У слові, у пісні душа Кобзаря».
Дитину можна навчити чомусь лише тоді, коли їй цікаво. Те, що вражає дитину, відкладається в її підсвідомості. Саме тому педагоги використовували різні форми роботи з дітьми, залучали інформаційно-комунікативні технології, що сприяло кращому засвоєнню матеріалу дошкільниками, вихованню поваги до творчості Кобзаря. Заходи показали, що палкі слова Великого Кобзаря звучать і сьогодні свіжо та велично, закликаючи сучасників любити свій край, свою рідну Батьківщину.

Для використання в роботі:

Тарас Шевченко. Заповіт.

Художній фільм про життя та творчість Тараса Шевченка

Серія 1. Давно те діялось колись...

Серія 2. Мені тринадцятий минало...

Серія 3. У Вільні городі преславнім

Серія 4. І виріс я на чужині

Серія 5. На розпуттях велелюдних

Серія 6. Там ніч, як день

Серія 7. На сій окраденій землі.

Серія 8. Душа з призначенням прекрасним...

Серія 9. Доле, де ти?

Серія 10. Братство

Серія 11. Братство 

 

Переглядів: 428 | Додав: SEP | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar