Головна » 2018 » Листопад » 5 » Відзначаємо 100- річчя від дня народження В. О. Сухомлинського
20:51
Відзначаємо 100- річчя від дня народження В. О. Сухомлинського

Відзначаємо 100- річчя від дня народження  В. О. Сухомлинського
Людина народжується на світ не для того,
щоб зникнути безвісною пилинкою.
Людина народжується,
щоб лишити по собі слід вічний.
В.О.Сухомлинський

Національна школа в Україні має свою історію та глибоке коріння. Її розвиток пов’язаний з іменами кращих педагогів, ідеї яких не втратили актуальності і сьогодні.

В.О. Сухомлинський – педагог світового рівня, український просвітитель, людина енциклопедичних знань. Його педагогічні ідеї є актуальними і для сучасної науково-методичної роботи в системі підвищення кваліфікації вчителів.

Великого значення надають вивченню і впровадженню педагогічних ідей великого педагога В.О. Сухомлинського  й освітяни м. Кам’янського. Протягом 2018 року в усіх освітніх закладах міста проведено цикл заходів щодо вивчення та адаптації  педагогічних ідей В.О. Сухомлинського до умов сучасної школи.

В межах заходів департаменту з гуманітарних питань міської ради  щодо відзначення ювілею Великого Педагога та  міського семінару-практикуму «Взаємодія всіх учасників освітнього процесу в умовах створення громадсько активної школи»( НВК № 24) 1 листопада 2018 р. представники ДзГП та директори закладів загальної середньої освіти    здійснили екскурсію до Павлиської школи, де  довгий час працював директором В. О. Сухомлинський. Під час подорожі директор НВК № 24 Т.Котенко провела історико-педагогічний  турнір  «В.О. Сухомлинський у діалозі з сучасністю».

Павлиш... Маленьке селище, яке загубилося в неозорих степах України. На високому пагорбку при дорозі стоїть будинок із червоної цегли, споруджений майже сто років тому. Це — відома на весь світ Павлиська школа, у якій двадцять два роки  працював найвидатніший педагог сучасності Василь Сухомлинський. Школа В. О. Сухомлинського – це живильне джерело мудрості. Її по праву можна назвати ідеалом педагогічної майстерності.  Школа збудована ще на початку ХХ ст. , але вчать у ній по-новому.

Пройшовшись територією школи, відчуваєш, що тут все нагадує про Людину та Вчителя, який "серце віддав дітям".

У Павлиській середній школі збереження і примноження природних багатств стало провідною, головною  складовою трудового виховання учнівського колективу і кожної особистості. У цій школі становлення колективу, власне, з того і починається, що дітей об'єднує піклування про живу природу. За традицією, яка склалася у школі, колектив першокласників закладає свою маленьку алею, доглядає за плодовими деревцями, посадженими дітьми.    

Ще навесні 1953 р. на площі понад 2 га старшокласниками, батьками та вчителями під безпосереднім керівництвом В. О. Сухомлинського були висаджені саджанці яблунь, груш, вишень, черешень, слив, горіхів, персиків, айви. Десятки років школярі дбайливо доглядають дерева в саду, який Василь Олександрович назвав Садом Матері.

Із Садом Матері пов’язано багато трудових традицій, які започаткував В.О. Сухомлинський. У його спадщині велика увага приділяється вихованню в учнів дбайливого ставлення до природи. Немає потреби нікого переконувати в тому, наскільки це питання актуальне  і сьогодні. Видатний педагог твердив: «Дерево, висаджене в шкільні роки, є для кожного живим нагадуванням про товариша, про міцну дружбу». Ці настанови ми, педагоги, використовуємо для відродження загальнолюдських моральних і духовних цінностей в процесі виховання дітей в сучасних умовах.

Надзвичайно цікавою була екскурсія до педагогічно - меморіального музею В.О.Сухомлинського.  Музей В. О. Сухомлинського у смт. Павлиш - це педагогічно-меморіальний музей, присвячений життю та діяльності заслуженого вчителя УРСР, члена-кореспондента Академії Педагогічних Наук СРСР, Героя Соціалістичної праці, дитячого письменника, автора багатьох педагогічних праць, колишнього директора Павлиської середньої школи (зараз - Навчально-виховного комплексу "Павлиська загальноосвітня школа I-III ст. №1 - ліцей імені В. О. Сухомлинського").

Експозиція музею поділяється на дві частини. Перша – педагогічна (три експозиційні зали, де експонати розміщені за хронологічним принципом). Друга – меморіальна (службовий кабінет і квартира родини Сухомлинських).

Невеликий коридор з’єднує службові приміщення з квартирою, де жила сім’я Сухомлинських. Тут все лишилось так, як було за життя педагога і його родини. Експонуються вітальня та особиста бібліотека, яка нараховувала декілька тисяч художньої, політичної, філософської, публіцистичної літератури.

У центрі першого залу знаходиться бюст, що є авторською копією пам'ятника на могилі педагога (скульптор О. Скобліков, архітектор Г.Ігнащенко), він розташований на фоні слів «Серце віддаю дітям», що були не тільки назвою його найвідомішої книги, а й девізом усього життя.

Педагогічно-меморіальний музей було відкрито після смерті педагога за ініціативою колективу Павлиської середньої школи. Спочатку це була невеличка виставкова кімната, яку оформили вчителі та учні. У 1972 році дружина Сухомлинського Ганна Іванівна передала до фонду музею 1500 експонатів (сімейну бібліотеку, особисті речі, рукописи). У цей же час музею було виділене приміщення для експозицій і передана квартира, де двадцять два роки жила сім’я Сухомлинських.  Нині фонд музею має 21738 одиниць збереження, загальна експозиційна площа 230 квадратних метрів. Тут можна  познайомитись зі збереженою педагогічною документацією школи 1950-60-х років, певною частиною творчих матеріалів учителів і учнів, підготовчими матеріалами, рукописами до літературних та науково-педагогічних праць Василя Олександровича, тощо.

Цікаво було оглянути і  шкільну садибу, кілька приміщень навчального призначення, бібліотеку, шкільний сад, «зелені класи».

Виховання у дітей любові до рідної землі, рідного слова, увага до дітей з особливими освітніми потребами – ці питання також займали чільне місце у педагогічній діяльності Василя Олександровича. Сьогодні вони послідовно узагальнюють багатоаспектний процес формування всебічно розвиненої особистості, розкривають самобутні педагогічні ідеї, які реалізуються в програмі Нової української школи.

Освітяни міста з великою зацікавленістю ще раз доторкнулися до педагогічних ідей В.О. Сухомлинського, кожен керівник відчув велику відповідальність, про яку неодноразово говорив Великий Педагог: «Виховати можна дитину тільки власним прикладом».     На завершення учасники семінару побували біля могили, де похований В.О. Сухомлинський, побачили його пам’ятник, душею і серцем відчули всю величність цієї мудрої і розумної людини. Світлий, теплий, мистецький талант Василя Сухомлинського подарував нам. педагогам,  вічні цінності – загальнолюдські й національні – у найвищих злетах думки й слова, душі і серця.     Після екскурсії  всі осмислювали спадщину великого гуманіста, по-новому відкривали в собі нове бачення шкільних реалій, шукали шляхи розв’язання сьогоденних проблем, планували нові заходи щодо вивчення та використання досвіду видатного педагога в сучасних умовах роботи школи.

На згадку про освітян міста Кам’янського директор департаменту з гуманітарних питань Т. Онищенко  подарувала  музею портрет видатного Вчителя  В. О. Сухомлинського.

Фото

Переглядів: 396 | Додав: SEP | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar