Головна » 2017 » Березень » 28 » Міський семінар – практикум для вчителів географії та економіки
19:19
Міський семінар – практикум для вчителів географії та економіки

Згідно з річним планом роботи  методичного кабінету департаменту з гуманітарних питань Кам'янської міської ради 23.03.2017 року на базі комунального закладу «Спеціалізована школа з поглибленим вивченням іноземних мов І ступеня – колегіум № 16» Кам'янської міської ради відбувся І міський інтегрований семінар-практикум для вчителів географії загальноосвітніх закладів міста. Семінар проходив не зовсім в звичному форматі,  так як свій досвід роботи презентували вчителі географії та економіки одразу двох закладів міста: колегіуму № 16 та середньої загальноосвітньої школи № 31. Даний формат інтегрованого семінару започаткувала Ващенко Валентина Андріївна, керівник методичного кабінету департаменту з гуманітарних питань Кам'янської міської ради.

Семінар відкрила Валентина Андріївна, яка представила план семінару, зупинилася на важливих питаннях та проблемах географічної освіти в місті, познайомила із змінами, які відбулися в навчальних програмах з географії та економіки, звернула увагу на особливості ДПА та нагальної необхідності реєстрації в Репозитарії з метою участі в обговоренні нових підручників для 9-х класів.

Теоретичний блок заходу продовжила адміністрація колегіуму № 16. Директор колегіуму Буй Віта Віталіївна у своєму виступі «Формування інноваційного закладу для розвитку креативної особистості» розповіла про навчальний заклад, його історію, педколектив, досягнення та успіхи, а також  представила вчителів географії, які будуть презентувати свій досвід.

З питання «Соціалізація особистості учнів колегіуму на уроках географії засобами комунікативних та інформаційних технологій» виступила заступник директора з навчально-виховної роботи Маханько Олена Степанівна. Свій виступ Олена Степанівна побудувала на інтерактивному методі «Шість шляп», тому учасники семінару не тільки отримали інформацію про напрямки соціалізації учнів в колегіуму, а й мали можливість познайомитись з практичним застосуванням цього методу.

Далі учасники  семінару  провели  зустріч з Кудирко Василем Івановичем, доцентом кафедри фізичної географії та економіки Дніпропетровського національного університету імені О. Гончара, експертом Міністерства освіти і науки України щодо відбору підручників з географії, який звернув увагу на актуальні питання географічної освіти в Україні, на різноманіття нових підручників з географії для 9 класу та на необхідності профілізації в старшій школі.

Практичний блок розпочався уроками географії. Одна група  учасників семінару відвідали інтегрований урок географії та інформатики в 9-Б класі на тему «Зовнішня торгівля України», який проводили Іванова Світлана Петрівна, вчитель географії, спеціаліст вищої категорії, «старший учитель» та Гладких-Буригіна Ярослава Олександрівна, вчитель інформатики, спеціаліст. Приємно здивував гостей заходу початок уроку: учень читав власний реп трьома мовами, а далі діти демонстрували знання географічних понять, уміння аналізувати отриману інформацію, будувати графіки та діаграми на комп’ютері, створювати проекти, робити висновки.

Інша група  гостей відвідала урок-рольову гру «Подорож моєї мрії» в 6-А класі, який проводила Іванова Оксана Володимирівна, вчитель фізики, природознавства та географії, спеціаліст вищої категорії, «вчитель-методист». Учасники семінару разом з учнівськими туристичними агенціями 45 хвилин подорожували річкою Дніпро, морями, озерами, водоспадами, островами. Всі подорожі супроводжувались демонстрацією маршруту на географічній карті, цікавих відео-презентацій. Гості не тільки були спостерігачами уроку, але брали участь  у визначенні найкращої туристичної агенції, що виявилося нелегкою справою, бо всі діти дуже ґрунтовно підготувалися до презентацій своїх агенцій та туристичних маршрутів.

Дуже цікавій і корисний майстер-клас для педагогів на тему «Безробіття і зайнятість трудових ресурсів» провела Доброгорська Людмила Василівна, вчитель географії та економіки середньої загальноосвітньої школи №31, спеціаліст І категорії. Майстер-клас мав практичну спрямованість: учасники  семінару  складали та захищали навчальні  проекти, вчилися розраховувати субсидію. Цікавою з позиції профорієнтаційної роботи із старшокласниками була презентація вчителем Доброгорською Л.В. діяльності міського Центру зайнятості населення.

Навчально-практичний семінар був проведений на високому рівні та сприяв підвищенню фахової майстерності педагогів міста.
Переглядів: 506 | Додав: SEP | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar