Головна » 2018 » Жовтень » 8 » Сучасні педагогічні технології – ефективний інструмент реалізації Державного стандарту освіти»
10:27
Сучасні педагогічні технології – ефективний інструмент реалізації Державного стандарту освіти»

Впровадження нових Державних стандартів освіти визначає завдання  цілісного розвитку особистості, її загальної культури, інтелектуального  та творчого потенціалу. Географічна освіта є невідокремним складником загальної культури особистості, яка живе, навчається, працює, творить в умовах використання високих технологій і новітніх матеріалів, змушена протистояти екологічним ризикам, зазнає різнобічних впливів інформації.

3 жовтня 2018 року на базі НВК № 13 відбувся міський  семінар-практикум вчителів географії та економіки на тему «Сучасні педагогічні технології – ефективний інструмент реалізації Державного стандарту освіти». У роботі семінару взяли участь учителі географії закладів освіти міста Кам'янського, представники Кам’янського центру зайнятості.

семінару відкрила завідуюча методичним кабінетом при департаменті з гуманітарних питань Кам’янської міської ради Ващенко Валентина Андріївна, яка запропонувала нові підходи до організації методичної роботи вчителів щодо удосконалення педагогічної майстерності з географії та економіки.  Під час запропонованого методичного практикуму вчителі мали можливість поповнити знання з методики викладання предметів, ознайомитись з надбаннями сучасної педагогіки, поповнити власну методичну скарбничку перспективним педагогічним досвідом. У систему роботи методичного практикуму увійшли практичні заняття, майстер-класи, колективні форми  роботи.

Директор Єфремова Людмила Сергіївна у своєму виступі «Новий освітній простір: від концепції до школи з простором розвитку та взаємодії»  презентувала роботу закладу в умовах становлення нової української школи. Серед пріоритетних завдань - проектування  інтегрованого освітньо - розвивального простору навчально-виховного комплексу для сталого розвитку на засадах випереджаючої освіти, впровадження сучасних підходів до управління екологічною освітою; дослідження результативності  інноваційних освітніх технологій та педагогічних умов для формування ціннісних орієнтацій та стійких моделей поведінки в інтересах сталого розвитку, становлення компетентної та  соціально-відповідальної особистості громадянського суспільства.

У ході проведення  інтегрованого уроку з теми «Міжнародні організації в Європі: Рада Європи, Європейський Союз (географія). Практичне заняття «Європейський суд з прав людини (громадянська освіта)», вчителі Левченко Тетяна Миколаївна (географія), Величко Тетяна Іванівна (громадянська освіта) запропонували шляхи  формування ключових (інтелектуальна, інформаційно - цифрова, мовленнєва, соціальну, комунікативна тощо) та предметних компетентностей (картографічна, аксіологічна, логічна та інші) через застосування сучасних освітніх технологій. Працюючи в групах, під час практичної частини семінару, вчителі у ролі учнів виконували різноманітні завдання, використовуючи прийоми та методи викладання, що спрямовані на формування знань про завдання та діяльність міжнародних організацій, аналіз та дослідження географічних, історичних  та правових  фактів, на розвиток умінь свідомо орієнтуватися в суспільно-політичних подіях у державі та світі.  Під час майстер-класу «Від компетентного вчителя – до сучасного уроку»  вони мали можливість ознайомитись та апробувати технології змішаного навчання на уроці економіки «Безробіття і зайнятість трудових ресурсів». Вчитель інформатики Мороз Тетяна Олександрівна показала, як можна за рахунок  мобільних додатків формувати навчальний контент уроку.

 Харитонова Олена Олександрівна, представник Кам'янського міського центру зайнятості,  інформувала учасників семінару  про стан, основні тенденції та процеси на ринку праці.

Наприкінці всі бажаючи змогли приєднатися до географічного флешмобу, який організовано черлідерами школи під керівництвом педагога – організатора Залогіної Тетяни Володимирівни.

За результатами семінару-практикуму організаторами та учасниками розроблено низку методичних рекомендацій відповідно до тематики, які в подальшому можуть бути використані вчителями у процесі вивчення географії та економіки.
Переглядів: 294 | Додав: SEP | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar